Angst- en dwangklachten
“Laat je niet meer leiden door angst- en dwangklachten”
De meeste van ons weten wel iemand uit zijn/haar omgeving die last heeft van een vorm van angst of dwangklachten heeft. Misschien ben je zelf iemand die daar last van heeft. Ongeveer 20 % van de bevolking krijgt in zijn leven te maken met een angstklacht, terwijl zo’n 2,5% van de bevolking te kampen krijgt met een dwangklacht. Angst- en dwangklachten gaan in 40% van de gevallen gecombineerd met depressie.
Taboe
Iedereen kan angst- of dwangklachten krijgen en het is zeker niet iets om je voor te schamen. Een gebroken arm is dat toch ook niet? Toch is het nog te vaak taboe om er openlijk over te praten. Als gevolg van schaamte en een negatief stempel lijden mensen in stilte en krijgen ze niet de hulp die ze nodig hebben.
Veel mensen worden van het kastje naar de muur gestuurd, omdat men geen raad weet of er zijn lange wachtlijsten bij de GGZ of men krijgt meteen zware medicatie voorgeschreven.
Mijn ervaringen met cliënten zijn goed luisteren naar de cliënt en samen onderzoeken wanneer de klacht is ontstaan. Vandaar uit stapje voor stapje opbouwen. Belangrijk hierbij is dat je een goed contact hebt met de cliënt. Dat de cliënt zich veilig voelt en de tijd en ruimte krijgt om te oefenen. Hierbij heb ik cliënten weer zien opbloeien. Ze lieten zich niet meer leiden door de angst- of dwangklachten of een stuk minder.
Ik vind het belangrijk om het taboe op angst- en dwangklachten te doorbreken. Het belangrijkste is hierbij het welbevinden van de cliënt die last heeft van deze klachten.
Wil je leren beter met jouw klachten om te gaan en of er van afkomen neem dan gerust eens contact op voor een intake gesprek.