De overgang wat is dat en wat gebeurt er eigenlijk

In de overgang ga je van je vruchtbare periode over naar de onvruchtbare periode.Rondom het veertigste jaar is de hoeveelheid eicellen al flink geslonken. Bij de geboorte van een meisje heeft het kind alĀ  ruim een miljoen eicellen meegekregen. Maar rond het 40e jaar begint het vrouwenlichaam al met hard werken om de eiercellen af te stoten. De menopauze is het moment van de allerlaatste menstruatie. Dit weten we pas exact na een jaar. Menstrueer je binnen het jaar, kun je weer wachten op exact een jaar.De gemiddelde leeftijd is 51 jaar dat de volledige voorraad eicellen helemaal op is.

Klachten

De klachten bij de ene vrouw zijn erger dan bij de andere vrouw. Enkele klachten zijn:

  • Lichamelijke klachten zoals, hartkloppingen, sneller moe, last van spieren, oorsuizen, transpireren, pijnlijke borsten, onregelmatige menstruatie, gewichtstoename.
  • Psychische klachten zoals; stemmingswisselingen, burn,out, depressief, slecht slapen.
  • Minder behoefte aan seks.

Klachten kunnen sterk verschillen van vrouw tot vrouw. De huisarts weet ook niet altijd raad. Daarom is het fijn dat er mensen opgeleid zijn op dit gebied en je meer informatie hierover kunnen geven. Het is fijn om er eens met een deskundige over te praten.

Wil jij meer weten over de overgang. Neem dan gerust contact met mij op,zodat,we samen kunnen kijken wat de lasten bij jou zijn en hoe je kunt leren deze beter te hanteren en/of te verminderen.